Mitt i hjärtat av Amarone- land i berömda Valpolicella ligger den magnifika vingården Tommasi som jag besökte förra veckan. I området produceras röda viner såsom Amarone, Ripasso Classico och Recioto men även vita viner från området Soave. Familjen Tommasi har varit vinodlare i över 100 år, ända sedan 1902, då Giacomo Battista Tommasi köpte sin första lilla vingård i Valpolicella Classico. Vi fick äran att träffa Pierangelo Tommasi som gjorde en utförlig 3 timmars guidad tur över ägorna och den avslutades med klassik vinprovning. Han berättade om familjens stora kärlek till vin och deras gästfrihet, om hur alla fyra generationer satt sina egna avtryck i några av italiens bästa jordmåner och att passionen för "hantverket" alltid är att eftersträva bästa möjliga kvalitet. Hur viktigt det är att hänga med i utvecklingen, att värna om miljön och att alltid leverera högsta kvalitet på slutproduktionen - att detta gjort dem till en av de ledande producenterna av italienska viner. Tommasi betyder bokstavligen "styrka i familjen" Han berättade vidare att Tommasi Family Estates representerar familjens stora projekt, där målet alltid har varit att producera utmärkta viner i några av de mest ansedda italienska vinområdena. Sedan 1997 är det den fjärde generationen som nu vidareutvecklar företaget genom att välja ut högkvalitativa odlingsområden utanför Valpolicella Classicos gränser. Tommasis egendomar omfattar idag totalt över 550 hektar i Italiens fyra bästa vinregioner: Tommasi Viticoltori, Verona – Veneto Tenuta Caseo, Oltrepò Pavese – Lombardiet Podere Casisano, Montalcino – Toscana Poggio al Tufo, Maremma – Toscana Masseria Surani, Manduria – Apulien Vi var där dagarna innan vinskörden skulle påbörjas och fick smaka de söta, alldeles perfekta druvorna. Karakteristiskt för en amarone druva är sötheten och att druvan har ett ganska hårt skal. Det som ger Amaroneviner deras unika karaktär är tillverkningsmetoden appasimento, vilket innebär att man använder torkade druvor vid framställningen av vinet, så i en Amarone är att det är 100 % torkade druvor som gäller och det behöver lagras i minst 3 år.Detta ger ett mycket fylligt, kraftigt och relativt alkoholstarkt vin. Är endast en del av druvorna torkade är det beteckningen appassimento som gäller. Vingården på deras Amarone Classico är själva huset vilket var så kul att se! Efter att vi gått omkring bland vinrankorna så besökte vi fabriken där vinet produceras och lagras. Otroligt kul och intressant tycker jag. Det var en mycket lärorik förmiddag där vi fick lära oss om vinframställningen, olika druvor, diverse jordmån och om hur Tommasis filosofi är att producera kvalitetsviner som representerar Italien på olika marknader i världen. Tommasi har också en stark övertygelse på att ekologiska druvor faktiskt kan ge godare viner. Så, nu har kunskapsbanken fyllts på med rolig och intressant fakta och till Valpolicella vill jag gärna återvända igen. Det ligger dessutom bara 10 km från Verona, vilket var en HELT magisk stad - snart kommer en liten Verona guide! Kram Sus