När jag fick frågan om jag ville samarbeta med Pågen faktiskt är top of mind hos oss när vi handlar bröd. Pågen är inte bara ett anrikt familjeföretag med goda värderingar utan har dessutom alltid dominerat i vår brödkorg, både när jag var liten och nu när jag själv är mamma - kanske är det, det skånska ursprunget?! Jag träffade Pågen på ett jätteintressant möte där jag dels fick lära mig mer om företaget och hur de arbetar med hållbarhet, klimatfrågor och hur de tänker kring hur man skall minska matsvinnet. Måste säga att jag blev väldigt imponerad över att höra hur de arbetar och vill därför dela med mig av det till er! Pågen arbetar aktivt med att bidra till utvecklingen av ett hållbart svenskt jordbruk då de väljer svenskt mjöl och svenska råvaror i stor utsträckning och de är djupt engagerade i att ta fram mer hållbara spannmålssorter. De samarbetar med över 200 bönder, har egna bagerier och spannmålet mals i egna kvarnar vilket gör att de kan kvalitetssäkra alla led - från ax till limpa! Nu till lite viktig kuriosa. Pågens bröd levereras ALLTID färskt till butiker och har aldrig varit fryst på vägen, vilket gör att brödet håller längre, dvs du har längre tid på dig att konsumera det innan det blir dåligt. Hur bra?! Och nu till något som de faktiskt är ensamma om på marknaden, när de lämnar det nybakade brödet som tillverkats utan konserveringsämnen så hämtar de upp brödet som blivit osålt och gör jäst av merparten som sedan används vid bakning av nya bröd och restan blir till djurfoder eller bioetanol. Ett unikt kretslopp som jag gärna hjälper till att sprida! Ett annat koncept som de har infört för att maximera användningen av brödet och därmed ett försök att minska på matsvinnet är en kampanj som heter #tillsistasmulan. Så bra namn tycker jag och en kampanj jag gärna joinar. Så nu ska jag visa er hur vi åt Pågens Hönö rågkaka under en helg, till sista smulan så att säga och jag hoppas kunna inspirera er till nya smarriga recept och kanske nya användningsområden. Som ni vet älskar jag löjrom och barnen älskar pizza så istället för fredagstaco blev det smarriga löjromssnittar. SÅ gott och inte bara en fröjd för smaklökarna utan även för ögat eller hur? Snabblagat, enkelt, mättande och gott. Man kan ju med fördel göra vanliga pizzor med tomatsås, ost, skinka eller vilka pålägg man nu gillar - låt fantasin flöda! Mitt recept på löjromspizza på Hönö Råg är följande: jag brer ut creme fraiche och sedan strör jag över västerbottenost och in ugnen på 175 grader tills de är gyllenbruna. Låt svalna ett aning. Dutta på gräddfil, löjrom, rödlök och toppa med dill. Servera direkt. Mumsfilibabba! På lördagsmorgonen innan alla aktiviter, kalas och annat drog igång dukade jag fram en mysig frukost med Hönö Råg som alla i familjen gillar. Gjorde en hederlig ostsmörgås till Tom medan jag unnande mig en med avokado, chiliflakes och basilika. Det var riktigt vårväder på söndagen med blå himmel, fågelkvitter och sol så jag bestämde mig för att servera lunchen utomhus. Med vårens första strålar var det gott att servera någonting värmande så det blev varma mackor till hela gänget. Även älskade lilla Sixten blev sugen på en macka och jag kan bara hålla med honom - de var smarriga som tusan! Mitt fjärde tips är att när brödet börjar bli lite äldre så är det perfekt att steka det och göra krutonger som man kan toppa sallader med. Jag gjorde en klassisk ceasarsallad på kvällen. Som Pågen säger: Vi bakar med kärlek och jag svarar med samma mynt att jag lagar med kärlek! Kram på er! Ps. Vill ni läsa mer om hur Pågen brinner för att säkra en hållbar framtid, läs gärna mer här.