Nästa morgon åkte jag ut till det mångfasetterade vinområdet Penedès ca 1 timme söder om Barcelona. Det är här den största mängden av cavaindustrins druvor odlas och det är de gröna druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada. Genom ständiga experiment och innovationer har odlare också lyckats odla internationella druvsorter med stor framgång, främst Cabernet Sauvignon och Chardonnay.Vi fick hjälpa till att skörda och smaka de olika druvsorterna och vilken skillnad det är på smaken. Från söta till nästan lite sura. Vackra Camilla Thulin ( som designat en bag-in box för René Barbier) och hennes man Johan Rabaeus var också med på skördefesten. Ett härligt par som satte guldkant på resan. Efter skörden serverades vi ett glas cava som "uppfriskning" efter vårt hårda arbete. Vi gick sedan igenom den enorma vinanläggningen och fick följa "våra" druvors resa att bli bubblande Cava. En mega bag-in-box?! Inne i hjärtat av anläggningen ligger det 2 miljoner flaskor som lagras till perfektion. Plus flera tusen fladdermöss.... Vi avslutade dagen med en 7 rätters lunch i trädgården på vingården Masia Torre del Gall i Sant Cugat Sesgarrigues för att några timmar senare smaka av en 9 rätters middag av katalanska specialiteter på restaurang Windsor. Inte underligt att jag gick upp 2 kilo under dessa dagar.....Men det var det värt!