En av våra favoritstäder är Venedig och förra hösten var jag och Johan där och nu i juni var jag där igen på jobb. Men vi har varit där flera gånger förut, nästa tripp dit blir med familjen. Det är en märklig, storslagen, slående vacker och annorlunda stad som inte lämnar någon oberörd tror jag. Kultur, arkitektur, historia. Ett par dagar räcker dock tycker jag. Tänkte göra en liten guide av ställen som vi varit på eller tips som jag själv hade önskat ha innan jag besökte Venedig. Hotell: Hotellen vi bott på är: Hotel Danieli, ett av Venedigs äldsta och mest anrika hotell med en fantastisk takterass. En klassiker men som är aningens bedagad. Dock är takterassen magisk så boka in en lunch eller ta en drink. Jag och Johan bodde på Baglioni som ligger precis granne med Chanel, ett par meter bakom Marcus platsen. Jag står här framför hotellet. Sedan har vi bott på Saturnia, som är ett fyrstjärnigt hotell med en mysig takterass dit vi smugglade upp vin och snacks och satt och njöt. Andra hotell (de flesta är lyx) är Gritti Palace som har en magnifik restaurang: Riva Lounge. Ropa in deras citronrrisotto och njut av utsikten. Hotel Bauer och ett annat fantastiskt ställe: Hotel Belmond. Här finns även Cipriani som jag starkt rekommenderar. Museum: Ett måste är Peggy Guggenheim Collection som också är min favorit och så ska man väl inte missa Doge's Palace (markus platsen). Sist besökte vi Gallerie dell'Accademia . Drinkar: Njut av en klassisk Bellini på anrika Harry´s Bar eller svalka er med en Aperol Spritz som går att få i varje gathörn. Mat: Traditionell "venetian food" tillhör inte mina favoriter måste jag erkänna. Pasta är inte deras paradrätt utan polenta och ris serveras oftare. Deras Baccala mantecato är vitfisk (cod), ofta en mousse som serveras med polenta serveras i tid och otid och sedan är jag inget stort fan av risotto eller pasta med bläckfisk bläck, Sarde in Saor är sadeller som är tillagade med lök, balsamvinäger, russin, pinjenötter och en skvätt vin. Alla ovanstående rätter är mycket populära och uppskattade men bara inte av mig :) Bigoli är deras pasta och den är tjockare än spagetti och serveras ofta med sadrinsås. (sardiner och lök salsa) Bigoli in Salsa heter det då. Baccala mantecato. Apertivo är stort i Venedig och det ligger vinbarer (bacari) i varje hörn som serverar deras typer av tapas: cicchettti. Självklart hade de fantastisk mat som Carpaccio, pizzor, kalv, fiskrätter, bläckfisk och pasta! To do: Besök glasriket Murano och bli hänförd av deras skicklighet och kreativitet. Färgbonanza deluxe. Njut av en båtturen och stanna till i den färgglada fiskbyn och grannön Burano. Här äter du bäst på Trattoria Al Gatto Nero. Eftersom den är en fiskby ropar du in valfri rätt från havet! Eller promenera över till restaurangen: Venissa En otrolig upplevelse och de enda vinrankorna i Venedig som producerar vin. För mat och vinnördar. Jag älskar matmarknaden vid Rialto. Underbar! Restauranger: Al Covo -Liten familjeägd restaurang med suverän mat. Boka bord i god tid, alltid fullbokat närmligen. Besök Locanda Cipriani på Torcello. Förtrollande! Riva Lounge Sedan Harrys Bar och Cipriani a Belmond hotel Magisk setting och jättegod mat. Hål i väggen bar men erkänt bra är All' Arco. Ta en drink på Hotell Aman med utsikt Grand Canal - som att befinna sig en film! Slutligen, undvik att äta på restaurangerna kring Markus platsen - turistigt och svindyrt. Glöm inte att äta glass, i stora lass, för glassen i Italien ÄR godast! Hoppas att ni gillade min guide! Arrivederci!